De 5 principes van interieurontwerp

Er zijn 5 belangrijke principes waarmee je rekening moet houden bij een interieurontwerp:
 

Creëer eenheid en harmonie

Bij een interieurontwerp is het noodzakelijk om de verschillende ruimtes te beschouwen als een geheel. Een reeks ruimten die met elkaar verbonden zijn door deuren, gangen en trappen. Door een gemeenschappelijke stijl en thema overal door te laten lopen creëer je eenheid en harmonie. Dit wil niet zeggen dat alle interieurelementen hetzelfde moeten zijn, ze moeten samenhangen en elkaar aanvullen om de hele compositie te versterken. Een manier om een thema of een verhaallijn te creëren is door het weloverwogen gebruik van kleur. Kleurtoepassing is in het algemeen een geweldige manier om een verschillende ruimtes te verenigen. Je kunt bijvoorbeeld drie of vier kleuren kiezen en deze in verschillende tinten door het gebouw toepassen.

Blog interieurontwerp  .jpg

Zorg voor balans

Balans kan worden omschreven als de gelijke verdeling van het visuele gewicht in een ruimte. Er zijn drie stijlen van balans: symmetrisch, asymmetrisch, en radiaal.

Symmetrische balans zie je vaak terug in een traditionele interieurstijl. Symmetrisch evenwicht wordt gekenmerkt door dezelfde voorwerpen die aan weerszijden van een verticale as op dezelfde plaatsen worden herhaald. Stel je een ruimte voor waar de ene helft nauwkeurig wordt gespiegeld op de andere helft. Symmetrie in het interieur zorgt voor rust en orde. Dit soort balans lijkt op de structuur van het menselijk lichaam, daarom voelen we ons op ons gemak in zo'n evenwichtige omgeving.

Asymmetrische balans is meer van toepassing in interieurontwerp in deze tijd. Evenwicht wordt bereikt met een aantal ongelijke objecten die een gelijk visueel gewicht hebben of evenveel aandacht trekken. Asymmetrisch evenwicht is nonchalanter en minder geforceerd, maar moeilijker te bereiken. Asymmetrie suggereert beweging, en leidt tot levendigere interieurs.

Radiale symmetrie is wanneer alle elementen van een interieurontwerp rond een middelpunt zijn gegroepeerd. Een wenteltrap is een uitstekend voorbeeld van radiale symmetrie. Hoewel het niet vaak wordt toegepast in interieurs, kan het een interessant contrapunt vormen als het op de juiste manier wordt gebruikt.

IMG_2309 tiny.jpg

Kies een brandpunt

Het brandpunt is het punt in de ruimte waar de ogen het eerst op gericht zijn, het is het middelpunt van de aandacht. Als er geen brandpunt is, ontbreekt er iets wat de aandacht trekt en wordt de ruimte saai. Zorg er wel voor dat er niet te veel opvallende punten in de ruimte zijn omdat dat weer voor onrust zorgt. Een brandpunt kan van nature aanwezig zijn, bijvoorbeeld een bijzondere hoek of een raam maar je kan het ook zelf creëren.

Maak gebruik van ritme

Als we het over muziek zouden hebben, zouden we ritme omschrijven als de maat of puls van de muziek. In het interieurontwerp gaat het bij ritme om de herhaling van visuele patronen. Ritme wordt gedefinieerd als continuïteit, herhaling of georganiseerde beweging. Om deze thema's in een ontwerp te bereiken, moet je denken aan herhaling, overgang en contrast. Door deze mechanismen te gebruiken, geef je een ruimte een gevoel van beweging en leid je de blik van het ene ontwerpelement naar het andere.

Geef aandacht aan details

Een ander belangrijk element van interieurontwerp waar je veel aandacht aan moet besteden zijn de details; ‘Details make the design’. Het zijn de details die het verschil maken maar ze worden vaak verwaarloosd en krijgen weinig aandacht. Zoals kleuren een groots effect hebben op het interieur, zijn details net zo'n belangrijke basis van het interieurontwerp. Details moeten niet voor de hand liggen, maar ze moeten kloppen en het algemene gevoel van de ruimte versterken.

Heb je hulp nodig bij jouw inrichting, neem gerust contact met ons op.