top of page

Interieur restaurant; welke kleuren kies je dan?

Kleur is een belangrijke factor bij de inrichting van restaurants. Het heeft grote invloed op de restaurantbeleving. Dit artikel, waarin we het effect van kleuren onder de loep nemen, gaat je helpen bij de kleurkeuze voor je restaurant inrichting.

Wit en Beige

Lichte kleuren zoals wit en beige maakt de ruimte van een restaurant voor het gevoel groter dan het in werkelijkheid is, terwijl warmere kleurtinten enigszins een tegengesteld effect hebben. Lichtere kleuren hebben een psychologisch effect en zorgt voor een rustiger gevoel dat op zijn beurt jouw klanten langer doet blijven hangen. Klanten die langer in jouw restaurant verblijven, besteden meer waardoor je omzet wordt verhoogd.

Lichtere kleuren worden daarom aanbevolen voor kleinere ruimtes en voor restaurants met uitgebreide menu’s. In geval van snelle service restaurants met budget menu's, zijn lichtere tinten juist niet de juiste keuze omdat je niet wilt dat klanten lang blijven hangen. De omloopsnelheid is hier van belang, dus klanten die lang blijven hangen hebben een negatief effect op de omzet.

Wit wordt geassocieerd met eenvoud en zuiverheid waardoor wit het gevoel geeft van een schoner en hygiënischer restaurant.

restaurant rood.tiny.jpg

Rood

Rood wordt geassocieerd met passie. Rood zorgt voor een energieke sfeer en voor opwinding en dat is de reden waarom restaurants kiezen voor rood in hun namen en logo's. Een rood logo is ook makkelijk leesbaar. Fastfood restaurants maken slim gebruik van rood waardoor mensen snel eten maar ook weer snel vertrekken. De rode kleur helpt de eetlust op te wekken en daarmee de verkoop te verhogen. KFC gebruikt niet voor niets rood in zijn logo.

Groen

Studies hebben aangetoond dat het toevoegen van groene kleuren kalmeert en een ontspannende uitwerking heeft op mensen. Door planten op de juiste plek aan jouw restaurant interieur toe te voegen, zullen klanten zich meer ontspannen en wordt de eetlust verhoogd.

Je kan een muur een groene kleurtint geven maar door een groene plantenhoek toe te voegen wordt  het veel spannender. Vegetatie aan de buitenkant van een restaurant creëert een uitnodigende look voor je klanten.

Groen wordt onbewust geassocieerd met verse producten en geeft het gevoel dat het voedsel gezond en van kwaliteit is. Groen compenseert angst en zorgt voor een vrolijk gevoel. Merken zoals Starbucks gebruiken daarom groen in hun logo.

Paars en blauw

Blauw, indien spaarzaam toegepast, zorgt voor een gevoel van kalmte aan het restaurant interieur.

Paars wordt vaak door koningshuizen gebruikt en staat voor waarheid, visie en wijsheid. Omdat paars wordt geassocieerd met luxe, zorgen paarse accenten voor een luxe gevoel van het restaurant interieur. Veel restaurants gebruiken daarom ook paarse accenten in hun tafelkleed.

Vermijd het overvloedig gebruik van paars en blauw omdat is aangetoond dat dit de eetlust negatief beïnvloed. Mensen vinden het moeilijk om deze kleuren te associëren met voedsel (niet veel voedsel producten zijn blauw en paars).

Restaurant geel.tiny.jpg

Geel

Geel wordt beschouwd als een vrolijke, energieke kleur, hoewel hij soms in een restaurant interieur als minder verfijnd wordt ervaren. Geel is wel een eetlustopwekker, klanten verlangen naar het eten dat ze hebben besteld.

Terwijl lichtere kleuren zoals beige worden aanbevolen, is het wel van belang dat lichte felle kleuren zoals geel met mate worden toegepast. Het gebruik van felle kleuren kan zorgen voor een te ongezellige sfeer wat weer een negatieve uitwerking heeft op het klantbezoek.

Een energiek persoon heeft overigens de neiging om sneller te eten, dus fastfood restaurants kunnen geel effectief gebruiken. McDonalds heeft niet voor niets geel in zijn logo gebruikt.
 

Zwart

De kleur zwart, hoewel niet zo vaak gebruikt, is een gezaghebbende kleur. Het voegt een accent van elegantie en van professionaliteit toe. Zwart moet spaarzaam worden gebruikt want het in overvloed gebruiken van zwart kan het restaurant interieur verkleinen.

Oranje

Oranje is een kleur die plezier en warmte aanduidt. Net als rood zorgt oranje voor opwinding, maar niet zo sterk als de kleur rood dat doet. Het doet denken aan frisse drankjes zoals sinaasappelsap.

Bruin

Bruin is een kleur die wordt geassocieerd met aarde. Je ziet bruin vaak terug in logo’s van koffiebars, cafe’s en in hun interieurs. Het weerspiegelt de kleur van de koffiebonen en stimuleert onze zin in koffie. Bruin creëert een sfeer van kalmte, subtiliteit en verfijning.

De impact van kleur op het restaurant interieur is best groot. De mens is visueel ingesteld en kleuren hebben een direct effect op de psychologische gemoedstoestand en het gedrag van mensen. Door slim met kleur of kleurcombinaties te werken kun je dus veel bereiken. Laat je dan ook eerst goed informeren.

Heb je hulp nodig bij je kleurkeuze, neem dan gerust contact met ons op.

bottom of page